Zakken in je bekken

Vrouwenreeks

Zakken in je bekken, vrouw zijn

Veel vrouwen vinden het spannend om contact te maken met hun lijf en bekken. Er is vaak oud/nieuw zeer in het bekken, pijn, kramp en verdoving; schaamte en schuld; ongemak en onwennigheid.

Tegelijk leeft in elke vrouw ook het verlangen te zakken in zichzelf, rust te ervaren, te genieten. En nieuwsgierigheid naar haar bekken en seksuele/levensstroom en haar vrouw-zijn.

De vrouwenreeks Zakken in je bekken is een verdiepende reeks in deze thema's.

Via zacht lichaamswerk ga je op onderzoek in je lijf en in je bekken: wat leeft er in jouw lijf en in je bekken?

Hoe voelt het in je heiligbeen, in je vrouwelijke organen, in de psoasspieren? Is er kramp, pijn, verdoving? En hoe kun je meer ontspanning, rust, plezier, energie en vitaliteit ervaren?

 

Via lichaamsgerichte oefeningen uit healing tao, bio-energetica, ademwerk, psychodrama, dans en meditatie begeleid ik je in de reis door je lijf en je bekken.

 

In 8 bijeenkomsten ga je op onderzoek

Les 1: zakken in je lijf, spanning loslaten, gronden, dansen met je liezen en contact maken met je bekken die samen met je bekkenbodem een soort schaal vormen. Vaak is dit een les die zorgt voor veel eye openers, plezier en ontspanning.

 

In les 2 gaan we hiermee verder: aankomen in je lijf en gronden en spanning loslaten, en dan op onderzoek in de organen, je nieren en eierstokken. Je ontdekt manieren om als je je moe en leeg en uitgeput voelt, je energie op een zachte manier op te laden. Deelnemers voelen zich na afloop vaak vrolijk en gevoed.

 

In les 3 en 4 ontdek je hoe je spanning en pijn in je onderrug en bekken kunt loslaten via oefeningen, via onder meer je heiligbeen en je psoasspieren. We doen TRE (tension/trauma release exercises) en ademwerk. Je zakt dieper in je bekken en je vrouwelijke organen en je vrouw-zijn. Dit leidt tot diepe rust en ontspanning. Een zakken in jezelf, een vernieuwd contact met jezelf. Vrouwen noemen vaak dat ze voelen dat ze thuis zijn gekomen in zichzelf.

 

In les 5, 6 en 7 daal je nog dieper af in je bekken. Je maakt contact met je vrouwelijke organen en baarmoeder en alles wat je meedraagt in je baarmoeder (misschien ook van eerdere generaties) en in je vrouw-zijn. Je ontdekt hoe je je levensenergie in je lijf kunt houden (in plaats van jezelf leeggeven of weglekken) en je gaat op onderzoek hoe je de warmte in je hart kunt verbinden met jezelf en je bekken en je levensenergie.

 

Les 8 is een integrerende middag, waarin je de belangrijkste basisoefeningen nog eens doet en alles wat je ontdekt hebt in de voorgaande bijeenkomsten integreert in jezelf, zodat je het kan meenemen in je leven. 

 

We werken met een kleine groep vrouwen (maximaal 10). Tussen de bijeenkomsten zitten 2 of 3 weken pauze, tijd waarin je de oefeningen mee naar huis kunt nemen en kunt integreren.

 

De oefeningen die je doet doe je bijna altijd individueel, staand, zittend of liggend op een yogamatje. Een aantal oefeningen is in contact. Daarnaast is er elke bijeenkomst de ruimte om uit te wisselen over wat je ervaren hebt.

 

Ik bied samen met vriendin en collega Annemarie, een veilige en verwarmende bedding, en in mijn werk staat mildheid, nieuwsgierigheid en plezier centraal.

Wil je:

 • contact maken met je lijf en bekken? en de daarbij horende rust, stilte en overgave ervaren?
 • Ontdekken hoe het is met je vrouwelijke organen, de psoas spieren, je heiligbeen en je bekkenbodemspieren? En thuiskomen in jezelf?
 • (Oude en nieuwe) pijn, kramp en spanning in je lijf en bekken loslaten? Door adem, door beweging weer ruimte en stroming in jezelf ervaren? 
 • Leren hoe je je energie zo kunt inzetten dat je niet leeg raakt, maar jezelf vult en voedt?
 • Het contact met je vrouw-zijn (her)ontdekken, jouw natuurlijke kwaliteiten (weer) herkennen? Je innerlijke weten, je sensualiteit, je wilde natuur, je zachte kracht (her)ontdekken?
 • Ontdekken hoe je kunt rusten in het samenzijn en delen met andere vrouwen, zonder jezelf weg te geven of het contact met jezelf kwijt te raken?

Meld je dan aan voor de Vrouwenreeks Zakken in je bekken

 

Lijfwerk voor vrouwen Arnhem

 dansen, bewegen en stilstaan;

zakken en verstillen;

ontladen en opladen;

vrouw zijn;

rust, plezier, ontspanning; 

samen en zelf;

stilte en delen;

sisterhood;

uit je hoofd, in je lijf;

yin en yang.

 

 

Voor welke vrouwen?

Voor vrouwen die toe zijn aan een volgende stap.

Als je voelt dat je meer wilt ontdekken in je vrouw-zijn, je sensualiteit (weer) wilt ervaren, de relatie met je vrouwelijkheid wilt (her)ontdekken, vernieuwen en verbeteren.

 

Ervaring met lichaamswerk is niet nodig, elke vrouw kan meedoen. 

Wel is het fijn voor jezelf als je al lichaamsbewustzijn hebt en je je vrij (genoeg) voelt met je lijf, je bekken en zelfaanraking. En als je met een open mind de cursus in kunt.

Twijfel je of wil je overleggen? Neem dan gerust contact met me op.  

 

Aanmelden? Nieuwsgierig? Meer weten?

Neem contact met me op via het contactformulier of per mail.                                                                            

 

Data en tijden

Wat: Vrouwenreeks Zakken in je bekken: 

8 vrijdagmiddagen 

 

Data 2024-2025: 

8 november

29 november

20 december

17 januari

7 februari

21 februari

14 maart

28 maart

Tijden:

13.00 - 16.00 uur

Locatie:

Room4Yoga, Emmastraat 33, Velp

Kosten: € 330,- 

Vroegboekkorting: € 315,- bij aanmelding vóór 1 oktober

 

Aanmelden of vragen? 

Neem contact met me op via tel: 06 42730608 of via 

info@lichaamswerkarnhem.nl of contact.

 

Handig om te weten:

- Het is fijn als je losse, makkelijk zittende kleding aan hebt. Vaak is het ook prettig iets van laagjes aan te doen.

- Neem zelf een dekentje mee.

- Thee is aanwezig, je kunt een flesje water meenemen en een opschrijfboekje, als je dat fijn vindt.

Ervaringen lijfwerkuurtjes

'Dit zou elke vrouw eigenlijk moeten weten. Dit is waar het over gaat in ons vrouwenleven.'         K., 55 jr 

 

Sinds de bevallingen van mijn kinderen had ik bekkenklachten. Door dit lijfwerk heb ik eindelijk weer op een fijne manier contact gemaakt met mijn bekken. Er is veel verzacht, ik heb minder pijn en mijn bekken voelt weer als onderdeel van mij.           D. 42 jr

 

"Ik heb op een heel nieuwe manier mezelf leren kennen. Ik heb mijn vrouw-zijn en sensualiteit voor het eerst van binnenuit ervaren. Het was heel bijzonder en rijk om zoveel over mijn bekken, vrouwelijkheid en mezelf te ontdekken, in een groep vrouwen die veilig aanvoelde."     

 

 

 


Meer over het bekken?

Vrouw, vrouwelijkheid, sister, adem, lichaamswerk, Arnhem, bekken, healing tao, tantra

Lees meer over het bekken

Contact maken met het bekken is voor veel mensen spannend.

Het wordt snel te intiem gevonden omdat het bekken (ook) gaat over seksualiteit, verbinding, onze dierlijke lichaamsfuncties, afscheiding en ontlasting.

Over de functies in ons bekken, hebben we met de wil niet of nauwelijks controle. Ook dat is iets wat veel mensen spannend vinden.

 

De meeste mensen doen in hun leven pijn of vervelende ervaringen op in hun bekken. Denk aan pijn, afwijzing, schaamte, grensoverschrijdend gedrag (en meer) in seksuele ervaringen. Zwangerschappen en bevallingen. Medische ingrepen. Problemen met ontlasting, met de blaas, aan de geslachtsorganen. Maar ook zindelijkheidstrainingen, die vooral vroeger niet zachtaardig waren. Er leeft veel schaamte en ongemak over het bekken, de functies van het bekken en de lichaamsdelen zelf.

Tegelijk is een goed functioneren van het bekken essentieel voor een gezond leven.

En, ervaren de meeste mensen ook momenten van plezier, zaligheid, lust, levendigheid, verbinding, rust en ontspanning in hun bekken.

 

In het bekken komt veel samen:

- 1e chakra, het rootchakra: aarde, thuiskomen, veilig zijn, de psoasspieren, het heiligbeen

- 2e chakra: seksuele energie, levensenergie, levensplezier, de seksuele organen, vitaliteit, verbinding en intimiteit

- De uit- en afscheidingsfuncties in het lijf: loslaten wat je niet nodig hebt, opnemen en verteren wat je voedt, urineleider, blaas, darmen, anus.

- Geboorte en bevalling: gedragen worden, overgave, steun, verbinding met (voor)ouders en loslaten.

 

Spanning in/rondom het bekken uit zich onder meer in onderrugklachten, spijsverteringsklachten, ontlastingsproblemen, seksuele problemen, pijnklachten, bekkenklachten, moeite met (stevig) staan en een verminderde vitale levensenergie.

 

Mannelijke en vrouwelijke energiestroom (yin en yang)

Ieder mens bestaat uit yin en yang: een vrouwelijke energie en een mannelijke energie. Veel mensen voelen zich vanuit hun geslacht meer verbonden met één van beiden stromen. Vrouwen vaak met vrouwelijkheid, mannen vaak met mannelijkheid.

We leren in onze maatschappij weinig over hoe deze energiestromen in ons lijf werken. We leren vooral welke (onmogelijk haalbare) beelden en ideëen erbij horen, met bijbehorende pijn en verdriet.

 

Je zou kunnen zeggen dat in onze maatschappij het yang, de mannelijke energie stevig geworteld is: daadkracht, resultaatgerichtheid, actie, focus, snelheid.

Het yin is rust, donkerte, vertragen, niet-weten, stilte.

Dat is minder aanwezig in onze maatschappij. Er is weinig waardering voor en de meeste mensen zijn het zó ontwend, dat ze er het liefst niet naartoe gaan. Als je na lange tijd van actie (yang) op onderzoek gaat in yin (rust en overgave), is dit niet altijd makkelijk.

Vaak kom je eerst spanning en onrust tegen, oude vermoeidheid, angst of verdriet. Het is niet makkelijk dat toe te laten.

Het loont wel om daar manieren voor te leren. Want onder die onrust, (oude) pijn, verdriet, krampen en meer, ligt vaak vitaliteit, volheid en plezier. En daaronder diepe overgave, rust en thuiskomen in jezelf.

Voor de meeste mensen vraagt dit beoefening. Bekkenwerk is daar een onderdeel van.

 

De mannelijke en vrouwelijke energie in elk mens zijn nauw verbonden met het bekken. We hebben allemaal beide, zowel yin-energie als yang-energie; mannelijke energie en vrouwelijke energie.

Beide energieën leven in iedereen en kunnen niet zonder elkaar bestaan. Zonder yin kan yang er niet zijn en niet ervaren worden, zonder yang kan yin er niet zijn en niet ervaren worden.

 

Bekkenwerk

Als je lichaamswerk gaat doen rondom het bekken, ga je meer voelen en ervaren in je bekken. Je ontdekt meer over jouw man- en vrouw-zijn, hoe jij dit ervaart. Je ontdekt meer over jouw lijf:

 • Er komen vaak veel gapen los (ontspanning, kaak en bekkenbodem zijn verbonden).
 • Vaak is er eerst stijfheid, spanning of pijn voelbaar. Door beweging, oefeningen en tension release exercises (TRE), kan dat loskomen. Dat geeft ruimte en ontspanning en diepe rust.
 • Er komt meer adem, en daarmee meer energie. Dit voelt vaak als rust, vol, voeding, krachtig, stevig, oer, levend.
 • Oud trauma kan voelbaar worden. Dat kan soms pijnlijk, confronterend, verdrietig, beangstigend zijn. Soms gaat het over generationeel trauma. In het bewust worden en voelen ervan, en door oefeningen, kan er veel losgelaten worden.
 • Er wordt vaak veel gelachen, er is plezier, speelsheid en verbinding.
 • Er wordt veel nieuws ontdekt over vitaliteit, over het eigen lijf, de anatomie en fysiologie.
 • Er komt een nieuw bewustzijn op levensenergie en hoe die ervaren wordt. De energiestroom, voeding en hoe daarvoor zorg te dragen en hoe deze in de wereld te zetten.

Als je contact gaat maken met het bekken ontstaat er rust, ontspanning, verdriet en rouw, plezier, verbinding, zakken.

Er komt een diepere wijsheid tot je beschikking, over jezelf en je man-/vrouw-zijn. En dat is heel fijn.

 

Meer ontdekken over jouw bekken en energiestroom?

In lichaamswerk, in mannen- en vrouwenwerk kun je meer leren en ervaren in het verschil tussen de mannelijke stroom (zich in de wereld neerzettend) en de vrouwelijke stroom (voedend, ontvangend).

En hoe het yin (vrouwelijk) en het yang (mannelijk) in jou werken.

 

 

Ben je vrouw en wil je meer weten hierover? 

Doe dan mee aan de Vrouwenreeks Zakken in je bekken. Je kunt je aanmelden door een bericht te sturen.